Πανελλαδική Έρευνα Σεπτέμβριος 2015 (Μέρος Α) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 10 – 11 Σεπτεμβρίου 2015  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

“Εκλογές 3D

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής:

Α) Debates: Παρά την (δίκαια) έντονη κριτική στους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, η διεξαγωγή της έδωσε νέο ενδιαφέρον και πνοή στην γενικότερα ανιαρή, άνευρη και αδιάφορη για πολλούς ψηφοφόρους προεκλογική περίοδο. Περισσότεροι από 6 στους 10 ψηφοφόρους παρακολούθησαν την τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών (και των δημοσιογράφων!), είτε ολόκληρη (26%), είτε έστω ένα μέρος της (37%). Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η πρώτη τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών ανέδειξε νικητές τους …μικρούς: παρά το ότι το 42% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποίησε κάποιος περισσότερο από κάποιους άλλους, η κ. Γενημματά, ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Καμμένος και ο κ. Κουτσούμπας συγκεντρώνουν ποσοστά ικανοποίησης αισθητά υψηλότερα από την πρόθεση ψήφου των κομμάτων τους, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη. Εν όψει της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων (Τσίπρας – Μεϊμαράκης), η σημασία της ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγάλη: σ’ αυτήν οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να «τεστάρουν» τους δύο υποψήφιους Πρωθυπουργούς. Η ικανότητα και η σωστή προετοιμασία του καθενός προκειμένου να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο θα είναι αποφασιστικής σημασίας, ειδικά εν όψει μια πολύ σφιχτής εκλογικής μάχης μεταξύ τους, καθώς στην πρόθεση ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων είναι σαφώς εντός τους ορίου στατιστικού σφάλματος.

 

Β) Derby: Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένο είναι. Με τη δημοσκοπική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη μια ποσοστιαία μονάδα (too close to call το λένε οι Αγγλοσάξωνες) και με τουλάχιστον δύο κόμματα να φαίνονται να κινούνται στο όριο της Κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, τόσο η πρώτη θέση – και συνεπώς το πολύτιμο μπόνους των 50 εδρών – όσο και η τελική κατανομή των εδρών (ανάλογα με το πόσα και ποια κόμματα θα εισέλθουν στην Βουλή), είναι ανοικτά, με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα στη διαδικασία σχηματισμού μιας βιώσιμης Κυβέρνησης.

 

Γ) Un(D)ecided: Οι αναποφάσιστοι (ή οι μετέωροι) ψηφοφόροι φαίνεται ότι θα κρίνουν την εκλογή. Το 15% του εκλογικού σώματος δηλώνουν αναποφάσιστοι μέχρι στιγμής και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (~6%) δηλώνει ότι προσανατολίζεται σε αποχή, ποσοστά που αθροιστικά επαρκούν όχι μόνο για να αλλάξει η πρωτιά χέρια αλλά και για να δημιουργηθεί ακόμα και μια μεγάλη, διακριτή διαφορά υπέρ του πρώτου. Στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα: οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και, ερωτώμενοι σχετικά με τις πιθανές τελικές επιλογές τους, του δίνουν μια αυξημένη πιθανότητα να κόψει πρώτος το νήμα. Βασικό στοιχείο για την τελική επιλογή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι το ποιος μπορεί να δώσει, αφενός εχέγγυα μιας πιο κοινωνικά δίκαιης και αποτελεσματικής διαχείρισης της συμφωνίας με τους δανειστές, αφετέρου εγγυήσεις για μια σταθερή και ομαλή Κυβερνητική πορεία την επόμενη των εκλογών.”