Πανελλαδική Έρευνα Σεπτέμβριος 2015 (Μέρος Β) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 17 – 18 Σεπτεμβρίου 2015 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Εκλογές εκπλήξεων…

Μόλις μία μέρα έμεινε πριν ανοίξουν οι κάλπες για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2015 και το αποτέλεσμά τους φαίνεται αμφίρροπο σε όλα τα επίπεδα. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι τέτοια που δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής και τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν το βράδυ της Κυριακής είναι σχεδόν… όλα!

Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο εργαλείο των δημοσκοπήσεων έχει όρια και περιθώρια λάθους και, αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα δείχνουν μάχες εντός των περιθωρίων σφάλματος, στο όριο της προβλεπτικής ικανότητας και της στατιστικής ασφάλειας. Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα που δύσκολα αμφισβητούνται και είναι σχεδόν πανταχόθεν αποδεκτά:

α) Η ΝΔ φτάνει στην κάλπη της Κυριακής με υψηλή συσπείρωση (και προφανώς ηθικό), έχοντας καλύψει την πολύ μεγάλη απόσταση που την χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις του Ιουλίου. Υπό την ηγεσία του κ. Μεϊμαράκη η ΝΔ κατάφερε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο δύο μήνες νωρίτερα: να στέκεται στα ίσια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις – και να διεκδικεί ακόμα και την πρώτη θέση.

β) Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, με πρόσφατη την διάσπαση ενός σημαντικού – στελεχιακά τουλάχιστον – κομματιού του και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αλλά και την υιοθέτηση μιας συμφωνίας που – ανεξαρτήτως του γιατί – απέχει από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, αντιμετωπίζει – ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα – σημαντικό πρόβλημα συσπείρωσης, καθώς ένα σημαντικότατο ποσοστό των ψηφοφόρων του δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα κάνει τον κόπο να πάει μέχρι την κάλπη και – αν πάει – τι θα ρίξει σ’ αυτήν.

γ) Η Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που προέκυψε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν με την υιοθέτηση της συμφωνίας με τους δανειστές, δείχνει να έχει αποκτήσει περιορισμένη δυναμική, η οποία όμως ίσως να είναι αρκετή για να της δώσει μια θέση στο Κοινοβούλιο.

δ) Η μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται να έχει αρκετούς μνηστήρες, καθώς Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ αλλά και ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν κοντινές – δημοσκοπικά – επιδόσεις και την διεκδικούν με σοβαρές αξιώσεις.

ε) Το Ποτάμι εμφανίζεται με σημαντικές διαρροές, σχετικά χαμηλή συσπείρωση αλλά και ευρεία δεξαμενή εν δυνάμει ψηφοφόρων μεταξύ των αναποφάσιστων και αποτελεί ένα από τα ερωτηματικά των εκλογών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν μάχη για την κοινοβουλευτική επιβίωση. Ερωτηματικό η Ένωση Κεντρώων καθώς μετά το εντυπωσιακό δημοσκοπικά ξεκίνημα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, εμφανίζει σημάδια κάμψης και φλερτάρει πλέον επικίνδυνα με το όριο του 3%.

Τι θα κρίνει τελικά τις εκλογές; Φαίνεται ότι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα είναι τρεις:

1) Η αποχή. Τυχόν υψηλή αποχή δείχνει ότι θα πλήξει μάλλον τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο προέρχονται κυρίως όσοι δηλώνουν στην έρευνα πρόθεση αποχής από τις εκλογές της Κυριακής.

2) Η συμπεριφορά των νεώτερων σε ηλικία ψηφοφόρων και ειδικά της ηλικιακής ομάδας 18 – 34 ετών. Είναι αυτοί που με την εντυπωσιακή τους συμμετοχή και την μαζική υποστήριξη στο “ΟΧΙ” έδωσαν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, είναι και αυτοί που, ανάλογα με την τελική τους στάση – συμμετοχή θα κρίνουν τον νικητή.

3) Η παράσταση νίκης! Παρά το ντέρμπυ που δείχνουν οι μετρήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η εδραιωμένη πεποίθηση στο εκλογικό σώμα ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό οδηγήσει σε χαλαρή ψήφο ή αποχή από την πλευρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα έχει τον πρώτο λόγο.

Αλλά Κυριακή, κοντή γιορτή!”