Πανελλαδική Έρευνα Δεκέμβριος 2014 (Μέρος Γ) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 26 – 28 Δεκεμβρίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.029 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Και τώρα οι δυό τους!

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs.gr, που ολο­κλη­ρώθηκε μια μέρα πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δη­μοκρατίας, οι ψηφοφόροι προεξοφλώντας ίσως τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, “δεί­χνουν” με τις επιλογές τους –στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου– να προσανατο­λί­ζονται γύ­ρω από το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη μάχη να αποκτά έντονα δικομματικά χαρα­κτη­ρι­στικά.

Μετά από μια περίοδο έντονης Προεδρολογίας με έντονη δυσοσμία, την υπόθεση Χαϊκάλη να ανακατεύει το πολιτικό σκηνικό (και τα στομάχια των ψηφοφόρων επίσης!), το εκλογικό σώμα δείχνει να στοιχίζεται με βάση το διαχωρισμό μνημόνιο – αντιμνημόνιο, αλλά και με βάση το φόβο για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και της στα­θε­­ρό­τητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γύρω από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας τα μικρότερα κόμματα. Στην πίεση αυτή δείχνει να αντέχει η Χρυσή Αυγή, ενώ εντυπωσιακά κέρδη καταγράφει το Ποτάμι το οποίο, σε συνδυασμό με την αναστά­τω­ση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ λόγω της πιθανής ίδρυσης νέου κόμματος από τον πρώην Πρωθυ­πουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται να παίρνει σημαντικό προβάδισμα στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της πολύπαθης κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το ισχυ­ρό του προβάδισμα από τη ΝΔ, ενώ ο φόβος για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευ­ρω­ζώνη –σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης– δεν έχει ακόμα πολύ πέραση, καθώς το 64% των ερωτώμενων  θεωρεί “Λίγο” (17%) ή “Καθόλου” πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, το 40% των ερωτώμενων εξακο­λουθούν να προτιμούν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, έναντι 34% που προτιμούν μια νίκη της ΝΔ.

Υπάρχουν, λοιπόν, καλά νέα για τη ΝΔ (και άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ); Υπάρχουν. Το Κυβερνη­τικό κόμμα δείχνει να αυξάνει σταδιακά τη συσπείρωσή του (στο 67% σήμερα) και έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης (το 16% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2012 δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί), αλλά και εισπράττει για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό (4%) ψηφο­φό­­ρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ενδεχομένως ανθρώπων μεσαίου και ανώτερου οικονομικού ε­πι­­πέ­δου που, παρά τη θέλησή τους για Κυβερνητική αλλαγή, υποκύπτουν στο φόβο της οι­κο­νομική αστάθειας γιατί “έχουν κάτι στην άκρη να διαφυλάξουν”. Παράλληλα, πλαγι­ο­κο­πεί τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που οδηγούνται σε ψήφο τακτικής προς το πιο συγγενές κόμμα του χώρου που μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη (άρα και το αποφασι­στικό bonus των 50 εδρών). Ο Πρωθυπουργός διατηρεί το προβάδισμα, τόσο στο ερώτημα για την καταλληλότητα, όσο (και πιο σημαντικό) στη δημοφιλία, από τον αρχηγό της αξιω­μα­τικής αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πο­λύ δουλειά μπροστά του, προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα “ασφάλειας” των πολιτών και να διασκεδάσει τους φόβους για οικονομική καταστροφή σε περίπτωση νίκης του στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και να ενδυναμώσει, παράλληλα, το προφίλ του αρχηγού του. Αν το πετύχει, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεδομένη και η διαφορά από τη ΝΔ μπορεί να φτά­σει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αν όχι, οι εκλογές μπορεί να γίνουν θρίλερ…

 

 

Στα μικρότερα κόμματα, τη μάχη της Κοινοβουλευτικής επιβίωσης θα δώσουν οι Ανεξάρ­τητοι Έλληνες, καθώς το “Χαϊκάλης – gate”, μάλλον εν τέλει γύρισε μπούμερανγκ και πολλοί ψηφοφόροι του αντιμνημονιακού τόξου επιλέγουν τον “μεγάλο” εκπρόσωπο του χώρου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ίδρυση νέου κόμματος από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και συνθήκες κινδύνου για την κοι­νο­βου­λευτική εκπροσώπηση του άλλοτε κραταιού κόμματος, ιδιαιτέρως εφόσον το Ποτάμι δημιουργήσει την αίσθηση κυριαρχίας στον κεντροαριστερό χώρο. Το ΚΚΕ κινείται λίγο πά­νω από τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του, ενώ αξιοσημείωτη αντοχή δείχνει η Χρυσή Αυγή συγκρατώντας το σημαντικότερο μέρος των ψηφοφόρων της.