Πανελλαδική Έρευνα Δεκέμβριος 2014 (Μέρος Β) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 19 – 22 Δεκεμβρίου 2014  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.019 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Αλλού βαρούν τα τύμπανα, αλλού χορεύει η νύφη…

..λέει ο λαός και αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: οι ψηφοφόροι έχουν στο μυαλό τους τις υποχρεώσεις που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (που φτάσαμε, μερικά χρόνια πριν ήταν πραγματικά γιορτές!), όπως π.χ. την επόμενη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κτλ και τα κόμματα ασχολούνται με τον αν υπήρξε απόπειρα χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη από τον κ. Αποστολόπουλο προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποιος έδωσε χρήματα σε ποιον, αν το βιντεοσκοπημένο υλικό είναι μονταρισμένο κτλ.

Και όχι ότι το θέμα είναι ασήμαντο, άλλωστε στη σχετική ερώτηση της δημοσκόπησης το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θεωρεί τις καταγγελίες Χαϊκάλη «Πολύ σοβαρές» (34%) ή «Αρκετά σοβαρές» (18%). Όμως δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών αυτή τη δύσκολη περίοδο. Εκείνο που θα έπρεπε να απασχολεί τον πολιτικό κόσμο σήμερα – και να κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο του – είναι η επόμενη μέρα, το όραμά του για την Ελλάδα και τους ταλαίπωρους πολίτες της πέντε χρόνια μετά την είσοδο στα μνημονιακά προγράμματα. Αυτό περιμένει ο ψηφοφόρος να ακούσει από τα κόμματα και κυρίως από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την εξουσία. Και όσο περί άλλων τυρβάζουν αυτοί, οι ψηφοφόροι δείχνουν απρόθυμοι να συμβάλλουν στην μεταξύ τους πόλωση: έτσι ενδεχομένως εξηγείται η πτώση στην πρόθεση ψήφου των ποσοστών τόσο για τη ΝΔ όσο (και πιο έντονα) για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων που στρέφονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο ενώ παγιώνονται (κόντρα στην αρχική πόλωση) τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, με πιο αξιοσημείωτη την ενίσχυση των ποσοστών του Ποταμιού. Από τον ντόρο και τον κουρνιαχτό των τελευταίων ημερών σε σχέση με την υπόθεση Χαϊκάλη, κερδισμένοι (υπό την έννοια της σταθεροποίησης πάνω από το όριο της Κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης) εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κατά τα λοιπά το κλίμα δείχνει έντονα στοιχεία προεκλογικής ατμόσφαιρας, καθώς σχεδόν 7 στους 10 δεν πιστεύουν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει το σαφές προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου (+5% σε σχέση με το +6,1% της προηγούμενης εβδομάδας), όσο και στο επιθυμητό αποτέλεσμα ενδεχόμενων εκλογών (41% των ψηφοφόρων προτιμούν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 32% που θα επιθυμούσαν μια νίκη της ΝΔ). Επίσης σταθερά (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) η μεγάλη πλειοψηφία (65%) των πολιτών δεν θεωρεί πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι, σ’ αυτή τη φάση, η σχετική κινδυνολογία εξάντλησε τη δυναμική της…