Πανελλαδική Έρευνα Δεκέμβριος 2014 (Μέρος Α) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 14 – 16 Δεκεμβρίου 2014  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.024 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Ο φόβος φυλάει (;) τα έρμα!

Η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ορα­τό ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, πυροδότησαν τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, την επόμενη Κυβέρνηση, καθώς  και το ενδεχόμενο Κυβερνητικής αλλαγής. Μόνο που οι όροι διεξαγωγής αυτής της συζήτησης είναι – όπως πάντα σ’ αυτή τη χώ­­ρα – έντονοι, με τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και τη στα­θε­ρότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, εν γένει, να κυριαρχεί..

Εν μέσω, λοιπόν, δηλώσεων για Grexit και Bankrun οι “νοικοκυραίοι”, δηλαδή οι άν­θρω­ποι που, είτε έχουν μια δουλειά που ακόμα επιβιώνει και έχουν καταφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια να “βάλουν μια δραχμή στην άκρη”, είτε έχουν ένα κουτσου­ρεμένο αλλά σταθερό εισόδημα, άρχισαν να σκέφτονται ότι, ναι μεν η Κυβέρνηση (της οποίας αποτελούν την παραδοσιακή εκλογική βάση) τους έχει πιέσει αφόρητα και τους έχει απογοητεύσει, αλλά “από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα”… Ήρθε στο καπάκι και η – γνωστή και αθεράπευτη αρκετές φορές – πολυγλωσσία από την πλευρά της αξιω­μα­τικής αντιπολίτευσης και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ που εμφανί­ζονταν επιφυλα­κτι­κοί ή και αρνητικοί απέναντι στην Κυβέρνηση, επανασυσπει­ρώ­θηκαν γύρω από το Κυβερνών κόμμα.

Το αποτέλεσμα των εξελίξεων αποτυπώνεται ανάγλυφα στη δημοσκόπηση, καθώς η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων που καταγράφονταν πριν την έναρξη των δι­α­­δι­κα­σιών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνεται σήμερα στις 6 μονάδες. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή οφείλεται αποκλει­στικά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ (65% από 56% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αξιοσημείωτη σταθερότητα (στο 77%). Η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ, πιέζει τα μικρότερα κόμματα (Χρυσή Αυγή, Ποτάμι), ενώ μειώνεται και το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προς όφελος κυρίως του Κυβερνώντος κόμματος.

Ενδιαφέρον παρου­σιάζει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μέρος των οποίων κατευθύνεται προς τη ΝΔ σε μια ψήφο τακτικής (tactical voting), αλλά οι όποιες απώλειες αναπληρώνονται από την ενίσχυση της συσπείρωσης, μέσω της μεί­ωσης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του.

Στα αξιοσημείωτα της πρόθεσης ψήφου, η αντοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε πο­σο­στά εκλογικής επιβίωσης και η αξιοσημείωτη ενίσχυση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που εισπράττει μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχο­μένως αισθάνονται ότι το κόμμα μετακινείται σε πιο συντηρητικές θέσεις.

Η τρέχουσα πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στις απαντήσεις που δό­θηκαν στα πολιτικά ερωτήματα της δημοσκόπησης: το 42% δηλώνουν ότι προτιμούν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές έναντι 31% που προτιμούν μια νίκη της ΝΔ, το 65% (ή περίπου 2 στους 3) δεν θεωρούν ότι θα κινδυνέψει η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, εφόσον νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και η συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζει το περιεχόμενο των δηλώσεων Γιουνκέρ, οι οποίες ερμη­νεύ­τηκαν – εν πολλοίς- ως παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή κατά του κόμ­μα­τος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπρόσθετα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο πήχυς για μια ενδεχόμενη μελλοντική Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είναι τοποθετημένος χαμηλά από τους ψηφο­φό­ρους: το 58% δηλώνουν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την Τρόικα και τους δανειστές, ακόμα και σε περίπτωση εκλογικής νίκης τους ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων και το 41% των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!). Οι ψηφοφόροι δείχνουν να θέλουν την Κυβερνητική αλλαγή, χωρίς αυτα­πά­τες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Τέλος, στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι ψηφοφόροι δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον: η εκλογική δε­ξαμενή του νέου εγχειρήματος καταγράφεται λίγο πάνω από το 5%. Έστω κι έτσι όμως, η εμφάνισή του μπορεί να προκαλέσει θέμα εκλογικής επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ, καθώς σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει να το σκέ­φτε­ται και με δεδομένες τις τρέχουσες χαμηλές – δημοσκοπικές – επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ…