Πανελλαδική Έρευνα Απρίλιος 2018 (Μέρος Α) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 12 – 15 Απριλίου 2018  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.009 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Τα όρια αντοχής

Είναι φανερό ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δα­νει­στές, δοκιμάζουν πλέον τα όρια αντοχής των Ελλήνων, που μετά από σχεδόν 7 χρόνια κρίσης, λιτότητας και μνημονίων, βλέπουν και την επόμενη μέρα να διαγράφεται ζο­φε­ρή.

Οι μισοί, πλέον, πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οποιαδήποτε περαιτέρω θυ­σία με αντάλλαγμα την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ. Μάλιστα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου 2015, η τάση αυτή είναι έντονα πλειοψη­φική, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι επιδεικνύουν σταθερή και συ­μπα­γή στάση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, με κάθε θυσία.

Ποιες είναι όμως οι αντιλήψεις που οδηγούν στο “μη παραπέρα” από ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος;

Κατ’ αρχάς, η έντονη πεποίθηση ότι κάποιοι από τους δανειστές επιθυμούν την πτώση της Κυβέρνησης ή ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ότι διαπραγ­ματεύονται δηλαδή με την Ελληνική Κυβέρνηση όχι με αποκλειστικό ή κύριο γνώμονα τη διάσωση της Ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση/ ανάπτυξή της. Επιπλέον, η σα­φής απογοήτευση από την εδραίωση της πεποίθησης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς η πλειοψηφία δηλώνουν ότι ακόμα και μια άλλη Κυβέρνηση με επικεφα­λής τη ΝΔ θα είχε τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Και βέβαια, η ανησυχία και ο προβληματισμός από την πορεία της Ευ­ρώπης το τελευταίο διάστημα και την άνοδο των εθνικιστικών και αποσχιστικών κομμά­των στη Γηραιά Ήπειρο.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα κλίμα που περιλαμβάνει απογοήτευση, θυμό και αποστασιοποίηση, φέρνοντας πλέον ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στα όρια αντο­χής τους, κοντά στην απόρριψη των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων εντός των ο­ποί­ων κινήθηκε η χώρα από την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα, ένα από τα οποία υπήρξε σταθερά ο αδιαμφισβήτητος Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της.