Πανελλαδική Έρευνα Απρίλιος 2018 (Μέρος Β) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 12 – 15 Απριλίου 2018 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.009 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Το μετέωρο βήμα του ψηφοφόρου

Εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και έχοντας βιώσει μια επταετία λιτότητας και περικοπών, είναι μάλλον λογικό η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να μην τοποθετείται υπέρ κάποιου από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους. Η λεγόμενη «απροσδιόριστη» ψήφος (το άθροισμα δηλαδή όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή σκέπτονται να ψηφίσουν λευκό ή να απέχουν), αποσπά αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο στην πρόθεση ψήφου. Έτσι, παρά το ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υψηλή συσπείρωση και εντυπωσιακή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορά της δεξαμενής της «απροσδιόριστης» ψήφου είναι αυτή που κρατά – ακόμα – ζωντανές τις ελπίδες του κυβερνώντος κόμματος για ανάκαμψη και επαναφορά σε ανταγωνιστική θέση. Άλλωστε είναι και η σύνθεση της «απροσδιόριστης» ψήφου που λέει πολλά: το 35% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι μόλις 7% που προέρχεται από την ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα συσπειρώνει λίγο παραπάνω από 1 στους 4 ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου 2015 αλλά από τους υπόλοιπους το 48% παραμένει στη «γκρίζα» ζώνη και δεν μετακομίζει σε κάποιο άλλο κόμμα.

Στη ΝΔ, από την άλλη, μπορούν να κάνουν και όνειρα αυτοδυναμίας, όχι τόσο λόγω κάποιας ιδιαίτερα εντυπωσιακής δυναμικής του κόμματος αλλά κυρίως λόγω της δυσκολίας πολλών από τα μικρότερα κόμματα να περάσουν το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ίσως όμως όλα αυτά χρειαστεί να περιμένουν πολύ, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα αναζητήσει μια καλύτερη συγκυρία για να στήσει κάλπες. Εκτός αν αυτή είναι η καλύτερη συγκυρία που θα υπάρξει ή αν συμβούν απρόοπτα, άλλωστε τα επερχόμενα μέτρα φαίνονται δύσκολα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν την λες και τεράστια…