Πανελλαδική Έρευνα Μάιος 2014 (Μέρος Β) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 20 – 22 Μαΐου 2014 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.022 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Ευρωεκλογές: Τα σενάρια και η επόμενη ημέρα

Τελικά οι εκλογές αυτής της Κυριακής θα είναι Ευρωεκλογές ή Εθνικές Εκλογές; Οι πολιτικοί αρχηγοί σε μεγάλο βαθμό έχουν προσδώσει χαρακτήρα Εθνικών Εκλογών, οι ψηφοφόροι δείχνουν να ακολουθούν και να επιλέγουν μέχρι στιγμής τη συσπείρωση γύρω από τους δύο μεγάλους πόλους (τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ), αλλά στο πίσω μέρος του μυα­λού όλων είναι οι Ευρωεκλογές και αν αυτό έρθει και στο μπροστά μέρος, η ψήφος μπορεί να χαλαρώσει πάνω από την κάλπη και τα μικρότερα κόμματα να αποκτήσουν ψηφοφό­ρους της τελευταίας στιγμής…

Μέχρι και αν συμβεί αυτό όμως, η εικόνα είναι εικόνα Εθνικών Εκλογών: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχετικά καλές συσπειρώσεις και μάλιστα η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έχει ανέβει σημαντικά μέσα σε μια εβδομάδα και μετά τον Α’ Γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών (από το 57% στο 63%), ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να συσπειρώνει μεγάλο μέρος της «αντι­μνη­μονιακής» μερίδας των ψηφοφόρων πιέζοντας τα μικρότερα κόμματα της αντιπολί­τευσης και το δίλλημα που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το αποτέλεσμα της Ελιάς και τη συνέχιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση δείχνει να έχει εξαντλή­σει τη δυναμική του, δίνοντας, ωστόσο, στην Ελιά σημαντικούς πόντους εκλογικής επιβί­ω­σης.

Πού ελπίζουν και τι φοβούνται τα κόμματα;

Η Κυβέρνηση έχει το βλέμμα της σε τρία μέτωπα:

  • Τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Αν η διαφορά περάσει τις 3-4 μονάδες, θα υπάρξει βάση για αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας της Κυβέρνη­σης. Αν η διαφορά κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (της τάξης των 1-2 μονάδων) η Κυ­βέρ­νηση θα μπορεί να επικαλεστεί το χαρακτήρα των Ευρωεκλογών και ότι «έλαβε το μήνυμα», ώστε να προχωρήσει – προς το παρόν τουλάχιστον – χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς. Σε ενδεχόμενη βέβαια νίκη της ΝΔ, τα πράγματα θα είναι προφανώς ιδανικά για τον Πρωθυπουργό.
  • Την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν η διαφορά θα μετρήσει, αλλά και ένα ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνω του 30% θα δώσει έναν αναμφισβή­τητο αέρα πολιτικής κυριαρχίας στον κ. Τσίπρα και το κόμμα του.
  • Την εκλογική επίδοση της Ελιάς και το άθροισμα των ποσοστών Ελιάς και ΝΔ. Αν η Ελιά πέσει κάτω από το 6%, συγκεντρώσει δηλαδή λιγότερο από το μισό του ποσο­στού που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ το 2012, οι εξελίξεις – σύμφωνα και με το δίλλη­μα που έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – θα είναι δυσάρεστες για το Κυβερ­νη­τικό Στρατόπεδο. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και αν το άθροισμα των ποσοστών των Κυβερνητικών εταίρων υπολείπεται το βράδυ της Κυριακής του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τη χαλαρότητα των ψηφοφόρων του, λόγω της αίσθησης της εξα­σφα­λι­σμένης νίκης που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα από τις δημοσκοπήσεις. Αν η συσπείρωση πάει ψηλά, το ποσοστό μπορεί να περάσει καθαρά το 30%, ενώ σε αντί­θετη περίπτωση, ακόμα και η πρωτιά είναι αμφίβολη. Και την ήττα, ούτε στα χειρότερά τους όνειρα δεν θέλουν να τη βλέπουν στην Κουμουνδούρου, καθώς θα οδηγήσει στην πλήρη πολιτική κυριαρχία της Κυβέρνησης και, πιθανότατα, στην άνετη εξάντληση της τετραετίας.

Από εκεί και κάτω, οι στόχοι ποικίλουν: στην Ελιά, αναλόγως του αποτελέσματος θα βρε­θούν, είτε στο μάτι του κυκλώνα μια διαλυτικής συζήτησης και αναζήτησης ευθυ­νών, είτε θα σταθεροποιηθούν και θα διεκδικήσουν τον κεντρικό ρόλο στην αναμόρ­φωση του – σημαντικού σε μέγεθος – χώρου της κατακερματισμένης (άλλοι στην Ελιά, άλλοι στο Ποτάμι, άλλοι στη ΔΗΜΑΡ και άλλοι στο ΣΥΡΙΖΑ) Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι αναζητά ένα ποσοστό που θα δικαιώσει το εγχείρημα (πάνω από 6%-7% και αν είναι διψήφιο χαράς Ευαγγέλια) και το ΚΚΕ ψάχνει να κεφαλαιοποιήσει και στην Ευρωκάλπη την – ομολογουμένως – καλή επίδοση των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι Ανεξάρτητοι Έλλη­νες αγωνίζονται να κρατηθούν όρθιοι μέσα στην πόλωση και την απορρόφηση της αντιμνημονιακής ψήφου από το ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη επιβίωσης, καθώς με ένα ποσοστό κάτω του 3%, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η ύπαρξή της…