Βαρόμετρο ΕΒΕΘ-Palmos Analysis: 10ο κύμα, Σεπτέμβριος 2013

Συνεχίζεται η απαισιοδοξία, αχτίδα φωτός από εξαγωγές, 38.5% οι απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών από το 2009.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ” ανακοινώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Μπακατσέλο και τον Διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis κ. Πασχάλη – Αλέξανδρο Τεμεκενίδη. Η έρευνα “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ” διεξάγεται από το 2009 στο Νομό Θεσσαλονίκης και καταγράφει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα στο Νομό σε εξαμηνιαία βάση (Σεπτέμβριο και Μάρτιο).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

Στους Καταναλωτές παρατηρεί κανείς μια μειωμένη απαισιοδοξία σε σχέση με το Μάρτιο 2013 (-50 από -55) τόσο για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, όσο και για την περεταίρω εξέλιξη της και ομοίως και για την ανεργία (επιβράδυνση) Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι καταναλωτές περιμένουν περεταίρω μείωση των τιμών, ενώ σταθερά καθηλωμένες είναι οι προθέσεις τους για αγορά ακινήτων και αυτοκινήτου, καθώς και η πρόθεσή τους για αποταμίευση.

Στη Βιομηχανία προκύπτει μια σταθεροποίηση της απαισιοδοξίας σε σχέση με το Μάρτιο -13 (-5 σε εθνικό και -5 σε ευρωπαϊκό επίπεδο) Να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός (που σε τοπικό επίπεδο έμεινε σταθερός το τελευταίο εξάμηνο) εμφάνισε σχετική βελτίωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρατηρεί κανείς μια ανάσχεση σε σχέση με το Μάρτιο τόσο της πτώσης της παραγωγής όσο και της μείωση των παραγγελιών. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί η αισιοδοξία που εμφανίζουν σχετικά με την εξέλιξη των εξαγωγών που συνάδει και με τη βελτιωμένη κατά την άποψή τους ανταγωνιστική θέση τους στις αγορές του εξωτερικού.

Στις Υπηρεσίες παρατηρείται ένα ελαφρά λιγότερο αρνητικό κλίμα, αν και η βελτίωση αυτή είναι πιο αισθητή σε  εθνικό επίπεδο (-10 έναντι -22) απ’ότι σε τοπικό επίπεδο (-27 έναντι -30). Προβλέπουν επιδείνωση της πτώσης στη ζήτηση και κάνουν σταθερά αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση και  την εξέλιξη των τιμών.

Στο Λιανικό εμπόριο ο γενικός δείκτης παραμένει μεν αρνητικός αλλά σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με το Μάρτιο (-17 από -29) και μάλιστα η βελτίωση αυτή είναι πιο αισθητή σε τοπικό απ’ότι σε εθνικό επίπεδο

 

Παράλληλα, εκφράζουν μικρότερη απαισιοδοξία για την εξέλιξη πωλήσεων και παραγγελιών σε σχέση με το Μάρτιο, αλλά εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης και των τιμών.

Τέλος στις Κατασκευές παραμένει σταθερά χαμηλός και σημαντικά χαμηλότερος του εθνικού μέσου όρου ο γενικός δείκτης (-54 , με -18 σε εθνικό και -27 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Η έρευνα οικονομικού κλίματος “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ” διεξάγεται δυο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) από την Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ με χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το ΙΟΒΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Ευρωβαρόμετρο. Στην δέκατη κατά σειρά έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που διεξήχθη στο νομό Θεσσαλονίκης, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2013, διαπιστώνεται ότι όλοι οι δείκτες παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικοί, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται αναρτημένα στο www.ebeth-barometer.gr