Πανελλαδική Έρευνα Μάιος 2019 (Μέρος Β) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 21 – 23 Μαΐου 2019  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.033 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

“Αναποφάσιστοι, νέοι και αποχή

 

Δύο μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και η δημοσκοπική εικόνα των κομμάτων προμηνύει μια πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, που ενδεχομένως να κρύβει και εκπλήξεις.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι του Κυβερνώντος κόμματος και έχοντας σταθερά υψηλή συσπείρωση σε σχέση με την – αυξημένη μεν, μέτρια δε – συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ κρύβεται η πρώτη πηγή πιθανών εκπλήξεων: σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει το 22%, βρίσκονται ακόμα και σήμερα στην «μετέωρη» ζώνη, χωρίς να επιλέγουν κάποιο κόμμα. Η τελική τους συμπεριφορά, το αν δηλαδή επανασυσπειρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα επιλέξουν κάποιο άλλο κόμμα, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν θα έχουμε σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας ή και ανατροπή στο δημοσκοπικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων και κυρίως αυτών ηλικίας μεταξύ 17 και 22 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά, αφενός δύσκολα ανιχνεύεται με αξιοπιστία, αφετέρου δείχνει να είναι πιο φιλική προς τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βαθμός της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία θα είναι, ενδεχομένως, καθοριστική για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Και βέβαια, η αποχή! Τον Σεπτέμβριο του 2015 η πολύ μεγάλη αποχή που έπληξε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και υποθέσεις εργασίας, σχεδόν εξίσου και τα δύο μεγάλα κόμματα, ήταν αυτή που έφερε την ευρεία νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγεθός της και, κυρίως, τα χαρακτηριστικά της είναι αυτά που θα κρίνουν και πάλι σε σημαντικό βαθμό την τελική εικόνα.

Παραδοσιακά στις Ευρωεκλογές ενισχύονται τα μεσαία και μικρότερα κόμματα. Αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, καθώς στην  τελική ευθεία δείχνουν να ενισχύονται η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, σε μια μάχη για την κατάληψη της τρίτης θέσης που δείχνει τελείως ανοικτή. Από εκεί και μετά, το κόμμα του κ. Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) και του κ. Βαρουφάκη (Μέρα25) φαίνεται να φλερτάρουν σοβαρά με το όριο του 3%, χωρίς να αποκλείονται και άλλες – θετικές – εκπλήξεις, καθώς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι τείνουν στις Ευρωεκλογές να επιλέξουν – σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις Εθνικές εκλογές – μικρότερα κόμματα.”