Πανελλαδική Έρευνα Ιανουάριος 2015 (Μέρος Γ) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 12 – 15 Ιανουαρίου 2015  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.098 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Και μετά;

Μια βδομάδα πριν τις κάλπες και καθώς αποκρυσταλλώνονται σταδιακά οι τάσεις του εκλογικού σώματος – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο νικητή των εκλογών – εμφανίζεται πλέον το ερώτημα “και μετά την 25η Ιανουαρίου, τί;”

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η εβδομάδα που μας πέρασε σημαδεύτηκε από την ανακοπή της τάσης μείωσης της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που είχε παρατηρηθεί, ενδεχομένως λόγω της υποχώρησης της ανησυχίας των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων. Η έντονη πλέον “ροή” πληροφόρησης προς την Ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με τοποθετήσεις διε­θνών παραγόντων για πιθανό – επωφελή για την Ελλάδα – συμβιβασμό στο θέμα του χρέους, ακόμα και με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ευδιάκριτη στροφή στην επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ προς λιγότερη κινδυνολογία και περισσότερες μετεκλογικές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις και παρο­χές, “αποσυμπίεσαν” την ψυχολογική πίεση προς τα μεσαία στρώματα και όσους συσπειρώνονται γύρω από τη ΝΔ όχι από θετική επιλογή, αλλά από φόβο για την επόμενη μέρα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα: οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και τους αναπο­φάσιστους αυξήθηκαν με μικρή κάμψη της συσπείρωσής της, την ίδια στιγμή που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ εξακολουθεί να δέχεται σημαντικές εισροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται μια σαφής διαφορά περίπου επτά ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο, η ΝΔ διαθέτει σημαντικές εφεδρείες στο σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων – που ξεπερνούν το 15% – περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν ότι “γέρνουν” προς τη ΝΔ παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η πιθανή κατανομή τους να μειώνει κάπως τη διαφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, στις 5,5 μονάδες.

Στη μάχη για την τρίτη θέση, ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας που μας πέρασε είναι το Πο­τάμι, καθώς εισπράττει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που βλέπουν στο Πο­τάμι μια εξισσοροπιστική συμμαχική δύναμη για την επόμενη Κυβέρνηση, ειδικά σε περίπτωση επι­κρά­τησης του – ριψοκίνδυνου κατά την άποψή τους – ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερά ψηλά και η Χρυσή Αυγή, θα παλέψει για την τρίτη θέση με το – ασταθές – Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κερδίσει τη μάχη από το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο θα παλέψει πολύ για την είσοδο στην Βουλή, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων οδηγεί σε ένα μόνο βέβαιο συμπέρασμα: το πολιτικό αποτέ­λεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι αβέβαιο, καθώς πολλά πιθανά σενάρια είναι ανοικτά: ποια Κυβέρνηση θα έχουμε, αν θα έχουμε Κυβέρνηση (ή αν κρατήσουμε άλλη μια Κυριακή στο ημε­ρολόγιο για να επισκεφθούμε τα σχολεία της γειτονιάς μας), πώς θα είναι η επόμενη μέρα στον ηττημένο (ειδικά αν αυτός είναι η ΝΔ, η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ενδεχομένως μεγάλο ρόλο) κοκ.

Έχουμε άλλη μια εβδομάδα προεκλογικής δράσεις και μετρήσεων. Για να δούμε!