Πανελλαδική Έρευνα Ιανουάριος 2015 (Μέρος Β) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα 5 και 7-8 Ιανουαρίου 2015 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.119 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Οι στρατηγικές της κάλπης

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας είναι (ακόμα) σαφές. Ωστόσο, μόνο αφελείς ή αδαείς πιστεύ­ουν ότι οι εκλογές έχουν κριθεί, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και τα πιθανά πολιτικά αποτελέσματα ακόμα περισσότερα. Και εξηγώ:

Η μάχη για την πρώτη θέση – και άρα για το bonus των 50 εδρών και την επόμενη Κυβέρνηση – δεί­χνει να γέρνει στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχει δρόμος και οι στρατηγικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν αν οι εκλογές γίνουν ντέρμπυ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει και στην κάλπη το δημο­σκο­­πικό του προβάδισμα. Η ΝΔ κάνει αυτό που μπορεί και το κάνει με συνέπεια και αποτελε­σματι­κότητα: «δείχνει» συνεχώς προς το ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας την κινδυνολογία και προσπαθώντας να εκ­με­ταλλευτεί την ανασφάλεια των μεσαίων στρωμάτων και των – αγανακτισμένων – από την πο­λιτική της λιτότητας, πρώην ψηφοφόρων της για την επόμενη μέρα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της, ο περιορισμός των – σημαντικών μέχρι σήμερα – διαρροών της προς το ΣΥΡΙΖΑ και η συσπεί­ρω­ση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της, στόχοι που μέχρι στιγμής δείχνουν να εξυπηρετούνται αρκε­τά αποτελεσματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, πρέπει να πείσει τους ανασφαλείς αλλά αγα­νακτισμένους «κεντρώους» ψηφοφόρους ότι έρχεται για να βελτιώσει, έστω και λίγο, έστω και σταδιακά, τη ζωή τους και πάντως όχι για να οδηγήσει σε κάποιου είδους καταστροφή, οικονομική ή εθνική. Στην προσπάθειά του αυτή είναι κρίσιμο να αναδείξει ευρύτερες συμμαχίες, καθώς έτσι θα δώσει σήμα προς τους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να συνδιαλέγεται, να συνθέτει και να δια­πραγ­­μα­τεύεται. Το ναυάγιο της εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ και η δυστοκία στη διεύρυνση των ψηφοδελτίων του, μάλλον δεν εξυπηρετούν αυτή τη στρατηγική…

Στη μάχη για την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο, κυρίως λόγω της σταθερό­τη­τας και της διαχρονικής αντοχής της δημοσκοπικής της δύναμης. Δυστυχώς, δείχνει να εκφράζει ένα υπαρκτό και καθόλου αμελητέο κομμάτι του εκλογικού σώματος, που ταυτίζεται με τις θέσεις της και τη δράση της.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς – στην αναμπουμπούλα της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ– χαίρεται το Ποτάμι που δείχνει να σταθεροποιείται. Το Ποτάμι εισπράττει πλέον και σοβαρό τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που, ενδεχομένως, θέλουν να υπάρχει ένας πιο μετριοπαθής πιθανός Κυβερνητικός σύμ­μα­χος σε μια Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, για να ισορροπεί τις τυχόν πιο ριζοσπαστικές επιλογές μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Στα πόδια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2012 σφάζονται πολλά παλικάρια: από τη δεξαμενή αυτή αντλούν ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι και – τώρα πλέον – το κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου. Το ερώτημα πλέον είναι αν οι ψηφοφόροι που θα παραμείνουν πι­στοί στο ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να του εξασφαλίσουν την επιβίωση ή θα μπει σε περιπέτειες. Το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου αντλεί σχεδόν αποκλειστικά ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ (οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΔΗΣΟ είναι μόλις 1%) και, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δείχνει να δυσκολεύεται να περάσει τον πήχη του 3%.