«Βαρόμετρο Βόρειας Ελλάδας»: Γενικές Πολιτικές Τάσεις, Ημερομηνία ανάρτησης 10/07/22

Μαυρίλα…

Η διεξαγωγή της έρευνας συνέπεσε με μια πολύ άσχημη περίοδο για την Ελληνική κοινωνία και τους πολίτες. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην καθημερινότητα των πολιτών θυ­μίζουν καταστάσεις «τέλειας καταιγίδας»: ο πληθωρισμός κατασπαράζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, οι τιμές των καυσίμων κάνουν τις μετακινήσεις πανάκριβες, το αυξημένο ε­νεργειακό κόστος φέρνει πονοκέφαλο, εν όψει των αναγκών θέρμανσης του επερχό­με­νου χειμώνα, η Τουρκία απειλεί ανοικτά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαί­ου και η πανδημία COVID-19 ξαναχτυπάει την πόρτα μας απειλητικά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, δεν είναι καθόλου τυχαία η ενίσχυση συναισθημάτων όπως η α­βε­­βαιότητα (48%, +12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021), το άγχος (38%, +9% από το 2021), η απογοήτευση (33%, +11% από το 2021) και η απαισιοδοξία (27%, +11% από το 2021). Στον αντίποδα, συναισθήματα όπως η αισιοδοξία (21%, -5% από το 2021) και η ελπίδα (19%, -7% από το 2021), αφενός είναι μειοψηφικά στην κοινωνία και αφετέρου, εμ­φα­νίζονται αποδυναμωμένα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Το ασφυκτικά πιεστικό περιβάλλον οδηγεί τους πολίτες και σε αρνητικές κρίσεις για την κα­τεύ­θυνση της χώρας, αλλά και σε χαμηλότερη ικανοποίηση, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 30% δηλώνουν ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση (από 38% το 2021), ενώ το 54% (από 43% το 2021) θεωρούν πως πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση, ως χώρα. Η ικανοποίηση από την Κυβέρνηση πέφτει στο 33% (από το 41% την ίδια περίοδο πέρυσι), αλλά και η ικα­νο­ποίηση από την αντιπολίτευση μειώνεται και παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (16% από 19% πέρυσι). Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός χάνει 8 μονάδες από την προσωπική του δημοφιλία και έχει πλέον αρνητικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών.

Για την Κυβέρνηση, η ακρίβεια είναι το μεγάλο αγκάθι. 7 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν ότι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα στην κα­τεύ­θυν­ση αυτή. Ωστόσο, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά τής δίνουν «ανά­σες» στο εκλογικό σώμα, καθώς το 49% τους θεωρούν θετικούς/μάλλον θετικούς, έναντι 40% που τους θεωρούν αρνητικούς ή μάλλον αρνητικούς.

Στην αποτύπωση της εκλογικής επιρροής, φαίνεται ότι οι βασικοί συσχετισμοί σε επίπεδο δι­α­φοράς ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019, ενώ σημα­ντι­κή φαίνεται να είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ (όπως ονομάζεται πλέον) υπό τη νέα ηγε­σία του.

Το άσχημο κλίμα στην κοινωνία και η αρνητική εικόνα για την Κυβέρνηση δεν αποδίδουν καρπούς στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν πείθει ότι θα μπορούσε να χειριστεί τις καταστάσεις καλύτερα: η σύγκριση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε «έξι βασικούς τομείς διακυ­βέρ­νησης» είναι σαφώς υπέρ της Κυβέρνησης. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο «Κανένας από τους δύο» καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά και προηγείται στους περισσότερους τομείς, ενδεικτικό της απογοήτευσης των πολιτών.

Μια μικρή αναφορά, τέλος, στο ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ και τον κο Ανδρουλάκη: η σημερινή δημο­σκο­πική «άνοιξη» προκύπτει, την ίδια στιγμή που το 39% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν ουδέτερη γνώμη ή ότι δεν έχουν γνώμη για το πρόσωπό του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι 14% και 17%.

Είναι προφανές ότι σημαντικό μέρος των πολιτών τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας ο­λο­­κλη­ρωμένα δείγματα γραφής από τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟ–ΚΙΝΑΛ. Οι προσωπικές του επιδόσεις στον τομέα αυτόν, το επόμενο διάστημα, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την τελική εκλογική επίδοση του κόμματός του στην κάλπη, όποτε κι΄ αν αυτή στηθεί.

Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης

Διεuθυντής Ερευνών Palmos Analysis (MSc, MBA)

temekenidis@palmosanalysis.gr