Αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στην ικανότητα του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς το 48% θεωρεί ότι το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο και ικανό για την πανδημία, ενώ το 51% εκφράζει επιφυλάξεις και ανησυχία. Πιο επιφυλακτικοί, εμφανίζονται οι άνδρες και οι νέοι μέχρι 34 ετών, ενώ εντυπωσιακή είναι η διαφορά απόψεων μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ: οι μεν ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 59% εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στην κρίση του κορωνοϊού, ενώ στο αντίποδα το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι το ΕΣΥ είναι έτοιμο.

 

6 στους 10 Έλληνες (59%) θεωρούν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγεία είναι υποχρηματοδοτημένο από το κράτος, με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητές του. Κι εδώ η διαφορά απόψεων μεταξύ ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή: 6 στους 10 μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται επαρκώς από το κράτος – δεδομένων των δυνατοτήτων του – ενώ, αντιθέτως, 7 στους 10 μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Δημόσια Υγεία υποχρηματοδοτείται (με δεδομένη την κατάσταση των οικονομικών του κράτους).

Περισσότερα, πολλά περισσότερα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, ζητούν οι Έλληνες. Συγκεκριμένα, μόλις 1 στους 10 (9%) θεωρούν τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ επαρκή, ενώ περίπου 4 στους 10 (38%) θεωρούν τα τεστ αρκετά αλλά όχι επαρκή και το 46% θεωρούν ότι τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται είναι πολύ λίγα και θα έπρεπε να γίνονται μαζικά στον πληθυσμό.

Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης

Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis@palmosanalysis.gr