Ερευνα τάσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Ημερομηνία άνάρτησης 31/01/2022

«Όραμα» η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, «καημός» οι συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό

Πως βλέπουν οι Θεσσαλονικείς τη ζωή τους στην πόλη τους; Τι θα άλλαζαν, αν μπορούσαν, αλλά και ποια θεωρούν ότι είναι τα ατού της Θεσσαλονίκης; Τι ρόλο παίζει ο Δήμος στη ζωή τους; Τους ενδιαφέρει ποιος είναι Δήμαρχος και πως θα ήθελαν τον ηγέτη της πόλης; Και τέλος, πως αποτιμούν τη Διοίκηση Ζέρβα σε σχέση με τις προηγούμενες Διοικήσεις και θα ήθελαν να τον δουν να εκλέγεται ξανά το 2023;

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η έρευνα της Palmos Analysis για τη Μακεδονία της Κυριακής.

Οι Θεσσαλονικείς είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία – περίπου 9 στους 10, ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους. Τους ταλαιπωρούν όμως οι συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό, ενώ περιμένουν περισσότερα στον τομέα της καθαριότητας και της ευταξίας. Παράλληλα, η γεωγραφική θέση και το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, δύο φυσικά χαρακτηριστικά δηλαδή, αποτελούν τα δυνατότερα πλεονεκτήματα της πόλης, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, με την ιστορία και το παρελθόν της πόλης να έπεται στην καταγραφή των δυνατών σημείων της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα πανεπιστήμια και οι επιστήμονες, όσο και η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρηματίες της πόλης δεν αξιολογούνται ως βασικά πλεονεκτήματά, μια ένδειξη αποτυχίας των ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων να εμπνεύσουν τους Θεσσαλονικείς ως κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και προόδου.

“Σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων” αλλά και “σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη” συμπυκνώνουν το όραμα της πλειοψηφίας των Θεσσαλονικέων για το μέλλον της πόλης τους. Και είναι, τουλάχιστον για τον υπογράφοντα, μια κάποια ανακούφιση που ο όρος “Συμπρωτεύουσα” δεν συγκινεί πια ως όραμα και επιδίωξη παρά ένα μικρό ποσοστό των συμπολιτών μας…

Σε σχέση με το Δήμο, 2 στους 3 περίπου δηλώνουν ότι η λειτουργία και οι υπηρεσίες του επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό (“πολύ” η “αρκετά”) την καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (76%) εκφράζουν σημαντικό ενδιαφέρον για το ποιος ηγείται της πόλης, ποιος είναι δηλαδή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στα της αποτίμησης της Διοίκησης Ζέρβα, τρεις είναι οι σημαντικοί δείκτες που αξίζει να καταγραφούν: το 35% θεωρούν τη σημερινή Διοίκηση Ζέρβα καλύτερη από την προηγούμενη Διοίκηση Μπουτάρη (έναντι 22% που τη θεωρούν χειρότερη), ενώ το 39% τις θεωρούν περίπου ίδιες. Επιπλέον, το 37% δηλώνουν ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλέγει το 2023, έναντι 46% που δηλώνουν ότι πρέπει να αλλάξει και να εκλεγεί άλλος (ποσοστό, ωστόσο, στο οποίο αθροίζονται όλες οι πιθανές εναλλακτικές επιλογές Δημάρχων) και 17% που είτε δεν ενδιαφέρεται είτε δεν το θεωρεί σημαντικό ως θέμα. Και τέλος, ο δυνητικός εκλογικός χώρος του νυν Δημάρχου φτάνει στο 46% (εκ των οποίων όμως βεβαιότητα ψήφου στο πρόσωπο του εκφράζει μόνο το 14% – ήτοι ο σκληρός πυρήνας του Α’ γύρου των εκλογών του 2019), ενώ το μπλοκ όσων στέκονται “απέναντι” αθροίζει 45%. Βέβαια οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023, χωρίς το πεδίο να είναι ακόμα ούτε κατ’ ελάχιστον προσδιορισμένο, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένες, ωστόσο το 43% που απαιτείται για την εκλογή από τον Α’ Γύρο με βάση τον νέο εκλογικό Νόμο, φαίνεται να είναι ένας ψηλός πήχης για τα δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, παρά τον τοπικό χαρακτήρα της έρευνας, η αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου σε επίπεδο κόμματων για τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, δείχνει να επιβεβαιώνει αυτά που γνωρίζουμε και από τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις: η δημοκοπική «άνοιξη» του ΚΙΝΑΛ συνεχίζεται εις βάρος και των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να πιέζεται περισσότερο. Παράλληλα, η φθορά της ΝΔ φαίνεται να θολώνει τον στόχο της αυτοδυναμίας, με όλα πια τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά και την πολιτική αστάθεια να μην είναι τόσο απίθανη, όσο 2-3 μήνες πριν…”

Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης
Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis