Έρευνα Palmos Analysis για το Δήμο Παιονίας στο Νομό Κιλκίς!

Εκπλήξεις στην Παιονία
Ενδιαφέροντα στοιχεία για κομματικούς και μη στο νέο Δήμο – προκρίνονται οι άφθαρτοι!

Οι εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν όλο και περισσότερο και η κινητικότητα των υποψηφίων ανεβαίνει όπως οι θερμοκρασίες! Έγινε ήδη η πρώτη δημοσκόπηση στην περιοχή του Νέου Δήμου Παιονίας από την εταιρία Palmos Analysis και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα δίνουν μια αρχική εικόνα του αυτοδιοικητικού τοπίου και αποτυπώνουν μια προτίμηση σε πρόσωπα χωρίς έντονη  κομματική ταυτότητα.

Εντύπωση προκαλεί ο δείκτης δυναμικής διάφορων πιθανών υποψηφίων, που φέρνει στην πρώτη θέση τον Θανάση Λαπόρδα, κτηνίατρο και πρώην Αντινομάρχη Κιλκίς. Σύμφωνα με την έρευνα, θετική γνώμη  για τον κύριο Λαπόρδα έχει το 69% των ψηφοφόρων της Παιονίας, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο του κυρίου Κουλίνα, πρώην δημάρχου Πολυκάστρου (63%), της νομαρχιακής συμβούλου κυρίας Αθανασίας Λιάρτση (57%), της νυν δημάρχου Αξιούπολης, κυρίας Συμεωνίδου (57%) και του τέως αντινομάρχη Κιλκίς, κυρίου Τσιόνκη (57%). Δεδομένου ότι ο Θανάσης Λαπόρδας δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, η δημοσκόπηση καταγράφει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα στήριξης προς το πρόσωπό του.

Το ρεύμα αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις που αφορούν στο πως αξιολογούν οι ψηφοφόροι τα προσωπικά χαρακτηριστικά των πιθανών υποψηφίων. Ειδικότερα, η έρευνα έθεσε ερωτήματα ως προς την ακεραιότητα και την εντιμότητα, τη γνώση των προβλημάτων, την ευγένεια της προσωπικότητας και την περιβαλλοντική ευαισθησία των πιθανών υποψηφίων. Ο κύριος Λαπόρδας, με ισχυρό τεχνοκρατικό προφίλ και χωρίς εξαρτήσεις από τα αυτοδιοικητικά, βρίσκεται και πάλι πρώτος στην ποιοτική αυτή μέτρηση, με μέσο όρο 3,70 σε κλίμακα 1 εώς 5. Ξεχωρίζει η ιδιαίτερα θετική άποψη των συνδημοτών του ως προς το ήθος, την εντιμότητα και την ακεραιότητά του, με 3,89 στα 5, όπως και ως προς την ευγένεια του χαρακτήρα του, με 4,06 στα 5. Διακρίνεται, επίσης, ο κος Τσιόνκης για τις γνώσεις του σχετικά με τα προβλήματα του δήμου, όπως και για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες. Τόσο η  κα Λιάρτση, όσο και η κα Συμεωνίδου  ακολουθούν τους δύο πρώην αντινομάρχες – μια εντυπωσιακή ανατροπή του “οι κυρίες προηγούνται”!

Αθροίζοντας τους αναποφάσιστους με εκείνους που αρνούνται να απαντήσουν και εκείνους που επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή, το 40% περίπου του εκλογικού σώματος δεν έχει επιλέξει ακόμα τον υποψήφιο που θα στηρίξει, πράγμα που καθιστά την εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου εξαιρετικά επισφαλή.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις (σύστημα CATI), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 607 ατόμων, μεταξύ 28 – 31 Μαΐου 2010. Χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο, που επικεντρώθηκε σε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα ου εκλογικού πεδίου, περιλαμβάνοντας τα βασικά ονόματα που διακινούνται στον Τύπο ως πιθανοί υποψήφιοι Δήμαρχοι.