Πανελλαδική Έρευνα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" / Ευρωεκλογές 2009, 2ο

O σχολιασμός στον «Αγγελιοφόρο»

Επιχείρηση συσπείρωση και συμμετοχή

Η τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών ξεκινάει με δύο μεγάλους στόχους για όλα τα κόμματα: την συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και, κυρίως, την μάχη εναντίον της αποχής, η οποία, όπως φαίνεται, ίσως κρίνει όχι μόνο τον νικητή αλλά και το μέγεθος της διαφοράς των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο 2ο κύμα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι εμφανής η βελτίωση των επιδόσεων του κυβερνώντος κόμματος, η οποία μάλιστα, κατάλληλα «επικοινωνημένη» από τα στελέχη της ΝΔ έχει βελτιώσει την ψυχολογία των ψηφοφόρων της (όπως δείχνει η ανάλυση της παράστασης νίκης), έχει μειώσει τις προς τα άλλα κόμματα διαρροές, έχει αυξήσει ελαφρά την – χαμηλή πάντως – συσπείρωση, δεν έχει καταφέρει όμως να πείσει την τεράστια δεξαμενή των «μετέωρων» ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007 να επανακάμψουν στην κομματική κάλπη. Μάλιστα περίπου το 40% της δεξαμενής αυτής προσανατολίζεται στην αποχή την ερχόμενη Κυριακή, επιλέγοντας ίσως τον τρόπο αυτό για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν για τα στελέχη και τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ την τελευταία αυτή εβδομάδα: αν το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που προς το παρόν επιλέγει την αποχή μειωθεί εντυπωσιακά, το κυβερνών κόμμα μπορεί να ελπίζει στη συρρίκνωση της διαφαινόμενης διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ (δύσκολα πάντως θα έρθει η νίκη).

Από την άλλη, η περαιτέρω αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, η ελαχιστοποίηση των διαρροών προς τ’ αριστερά και η σαφώς μεγαλύτερη προθυμία των ψηφοφόρων του, σε σχέση με αυτούς της ΝΔ, να αγνοήσουν τις παραλίες την Κυριακή και να πάνε στις κάλπες, ενισχύει τις ελπίδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πρώτη της εκλογική νίκη μετά από περίπου 10 χρόνια θα συνοδευτεί και από μια πειστική διαφορά. Μόνος κίνδυνος, ο εφησυχασμός…

Η μικρή βελτίωση της συσπείρωσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει κάποιες ελπίδες για διάψευση των προγνωστικών και ενίσχυση στις Ευρωκάλπες τόσο στο ΚΚΕ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σημαντικό μέρος της διαρροής των ψηφοφόρων του τελευταίου προς τους Οικολόγους – Πράσινους έχει ανακοπεί, αλλά οι ψηφοφόροι αυτοί δηλώνουν τώρα αναποφάσιστοι και δεν έχουν ακόμα επανακάμψει. Είναι ωστόσο πιο προσβάσιμοι, αν και η πρόθεση αποχής διατηρείται για τα κόμματα της Αριστεράς ανησυχητικά υψηλή.

Ο ΛΑΟΣ έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 4-5%, ενώ οι Οικολόγοι – Πράσινοι μετά την δημοσκοπική εκτίναξη της προηγούμενης εβδομάδας προσγειώνονται σε πιο φυσιολογικά ποσοστά. Μένει να δούμε αν σταθεροποιηθούν στα επίπεδα αυτά, αν θα αντέξουν τις αφόρητες πιέσεις που θα ασκηθούν στην εν δυνάμει εκλογική τους βάση και αν η καταγραφή της Κυριακής τους καταστήσει – κι επισήμως πια – μια νέα πολιτική δύναμη στον κομματικό χάρτη.

Το 3ο κύμα που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή θα μας δείξει κατά πόσο οι εκλογές θα είναι θρίλερ και αν η επιχείρηση συσπείρωση – συμμετοχή στις Ευρωεκλογές πέτυχε.  Οι προβλέψεις είναι ακόμα δύσκολες, η ρευστότητα και η κινητικότητα πρωτοφανής και τα στοιχήματα επισφαλή!

Στέργιος Αραμπατζής

Υπεύθυνος Marketing & Πολιτικής Επικοινωνίας (MSc)

Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης

Υπεύθυνος Ερευνών (MSc)