Έρευνα Α’ & Β’ Θεσσαλονίκης στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής"

Η μεγάλη έρευνα της Palmos Analysis σε Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, σε συνολικό δείγμα 1365 ατόμων, δημοσιεύτηκε την Κυριακή 3/5/2009 στον “Αγγελιοφόρο της Κυριακής“.

Η έρευνα διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα αρνητική περίοδο για την κυβερνητική παράταξη, με την υπόθεση του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη και τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των προβλέψεων για την Ελληνική οικονομία να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ νωπή ήταν και η φημολογία περί “κουρασμένου” Πρωθυπουργού και διαδοχής του. Τα παραπάνω είναι προφανές ότι επηρέασαν σημαντικά τα επίπεδα πρόθεσης ψήφου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται ότι βρέθηκε τον Απρίλιο στο χειρότερο σημείο της στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά το τελευταίο έτος.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει τάση σταθεροποίησης των ποσοστών του αλλά και παγίωσης της πρώτης θέσης στην Α’ Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να αποκομίζει εντυπωσιακά οφέλη από την καθίζηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Κάθε εκτίμηση για τα ακριβή ποσοστά, κυρίως της ΝΔ, σε Εθνικές εκλογές ή ακόμα και στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι επισφαλής, καθώς ο σημαντικός αριθμός “μετέωρων” ψηφοφόρων (κυρίως από το χώρο της ΝΔ) και η τελική συμπεριφορά τους, μπορεί να αλλάξει πολλά από τα σημερινά δεδομένα.

Σαφής η κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και μεγάλα τα περιθώρια για ανάκαμψη, καθώς το κόμμα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του και σημαντικές διαρροές προς την – σταθερή πλέον – έκπληξη της δημοσκόπησης, τους Οικολόγους – Πράσινους. Οι τελευταίοι εισπράττουν την γενική διαμαρτυρία για το πολιτικό σκηνικό (είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικό μέρος όσων δηλώνουν ότι θα τους ψηφίσουν προέρχονται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2007!). Μένει να διαπιστωθεί η αντοχή του σχήματος στην – αναπόφευκτη – προεκλογική πόλωση…

Σταθερά ανοδική τέλος η πορεία του ΛΑΟΣ. Εισπράττει σημαντικό μέρος των διαρρεόντων ψηφοφόρων της ΝΔ και αναμένεται σημαντική ενίσχυσή του στις επικείμενες Ευρωεκλογές, ενώ ανοδικές τάσεις, σε σχέση με τις επιδόσεις του στις Εθνικές εκλογές του 2007 εμφανίζει και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης το ΚΚΕ.