Βαρόμετρο ΕΒΕΘ-Palmos Analysis: 9ο κύμα, Μάρτιος 2013

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ” ανακοινώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Μπακατσέλο και τον Διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis κ. Πασχάλη – Αλέξανδρο Τεμεκενίδη. Η έρευνα “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ” διεξάγεται από το 2009 στο Νομό Θεσσαλονίκης και καταγράφει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα στο Νομό σε εξαμηνιαία βάση (Σεπτέμβριο και Μάρτιο).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Καταγράφεται σημαντική μείωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το επόμενο 12μηνο.
  • Υπάρχει αίσθηση αποκλιμάκωσης των τιμών καταναλωτή και ισχυρή προσδοκία περαιτέρω αποκλιμάκωσής τους κατά το επόμενο 12μηνο.
  • Μειώνεται η απαισιοδοξία (αν και παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα) για την εξέλιξη της ανεργίας.
  • Υπάρχει σχετική προσαρμογή των νοικοκυριών στο μειωμένο επίπεδο εισοδημάτων που προέκυψε από τα τελευταία φορολογικά μέτρα και τις μειώσεις μισθών.
  • Η περιγραφή της πραγματικότητας των νοικοκυριών, όπως την βιώνουν σήμερα, δεν εμφανίζει ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012, ωστόσο οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο είναι αυτές που εμφανίζουν σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.
  • Στον κλάδο του αυτοκινήτου, φαίνεται ότι η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη από πλευράς πωλήσεων καθώς διαφαίνεται μια τάση μικρής ανάκαμψης στην πρόθεση για αγορά αυτοκινήτου από τους καταναλωτές στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, εμφανίζονται μικτές τάσεις ανά κλάδο: η βιομηχανία, κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως οι υπηρεσίες εμφανίζουν βελτίωση κλίματος και προσδοκιών, ενώ εμπόριο και κατασκευές παραμένουν σε πολύ αρνητικό επίπεδο, χωρίς βελτίωση.

Πιο συγκεκριμένα, στην  βιομηχανία εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2009, οριακή αισιοδοξία για την εξέλιξη της παραγωγής το επόμενο εξάμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των παραγγελιών κατά το επόμενο εξάμηνο φτάνουν στο καλύτερο (αλλά ακόμα απαισιόδοξο) επίπεδο από την έναρξη διεξαγωγής του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ. Κινητήριο δύναμη στη βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία αποτελούν οι εξαγωγές, καθώς η εκτίμηση για την εξέλιξη των εξαγωγών το επόμενο 6μηνο είναι για πρώτη φορά αισθητά αισιόδοξες, ενώ οι βιομηχανικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πιο ανταγωνιστικό τους σημείο στην εξωτερική αγορά από την έναρξη των μετρήσεων του «Βαρόμετρου ΕΒΕΘ».

Μειωμένη απαισιοδοξία και βελτιωμένο κλίμα και στις υπηρεσίες, βασισμένο κυρίως στην αισθητή βελτίωση των προσδοκιών για το επόμενο 6μηνο: ενδεχομένως η σημαντική αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, δημιουργεί τις βελτιωμένες προσδοκίες των επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών.

Στον αντίποδα, βυθισμένος στην απαισιοδοξία χωρίς αισθητή βελτίωση, βρίσκεται τόσο ο κλάδος του εμπορίου όσο και ο κλάδος των κατασκευών, με τον τελευταίο να εμφανίζει μάλιστα περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος.

Σε σχέση με την έρευνα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία των επιχειρήσεων μεταποίησης στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα υψηλά κόστη κάθε μορφής (μισθολογικά και μη μισθολογικά, πρώτων υλών, μεταφοράς κτλ) φαίνεται να είναι τα κυριότερα εμπόδια που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην εξωτερική αγορά. Ταυτόχρονα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ικανοποιημένες από την ποιότητα των προϊόντων τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό, ενώ θεωρούν ότι μείωση κόστους και διαφοροποίηση/καινοτομία προϊόντων αποτελούν τους κύριους τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Η μεγάλη πλειοψηφία ζητάει ειδική χρηματοδότηση για την εισαγωγή καινοτομιών στα προϊόντα τους, ενώ εμφανίζονται ικανοποιημένες από προγράμματα ενίσχυσης της καινοτομίας που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Η έρευνα στους καταναλωτές για τις λαϊκές αγορές, δείχνει ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά προμηθεύονται κάθε εβδομάδα προϊόντα από κάποια λαϊκή αγορά, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αγοράζει φρούτα και λαχανικά καθώς και ψάρια/αλιεύματα. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη ανέρχεται σε 28 ευρώ, ενώ η κρίση έχει επηρεάσει και τις λαϊκές αγορές σε δύο επίπεδα: περίπου οι μισοί καταναλωτές δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τα χρήματα που δαπανούν στις λαϊκές αγορές σε σχέση με το παρελθόν αλλά σημαντική μερίδα καταναλωτών δηλώνει ότι αύξησε την σχετική δαπάνη, προφανώς στρεφόμενοι προς τις λαϊκές αγορές για την αγορά προϊόντων που στο παρελθόν προμηθεύονταν από τοπικά καταστήματα ή supermarket (όπως μη συσκευασμένα τρόφιμα, ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ, είδη σπιτιού και υλικά καθαριότητας κτλ).

Τέλος, ο κλάδος της ένδυσης/υπόδησης είναι αυτός που κατά κύριο λόγο επλήγη από την οικονομική κρίση, καθώς 2 στους 3 καταναλωτές στο Νομό Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι μείωσαν τις σχετικές δαπάνες στον τομέα αυτό λόγω της κρίσης.

 

Η έρευνα οικονομικού κλίματος “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ” διεξάγεται δυο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) από την Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ με χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το ΙΟΒΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Ευρωβαρόμετρο. Στην ένατη κατά σειρά έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που διεξήχθη στο νομό Θεσσαλονίκης, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2013, διαπιστώνεται ότι όλοι οι δείκτες παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικοί, σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται αναρτημένα στο www.ebeth-barometer.gr