Nationwide Survey October 2013 TVXS
H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2013 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.009 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.
Ρευστότητα και έντονη κριτική στην Κυβέρνηση
Εν μέσω των συλλήψεων – προφυλακίσεων του επικεφαλής καθώς και βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών αλλά και εν μέσω της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα και με ορατή την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων σε μια εξουθενωμένη από την τετραετή λιτότητα κοινωνία, η δημοσκόπηση αυτή καταγράφει, αφενός την απογοήτευση του εκλογικού σώματος από την πορεία της χώρας, αφετέρου την μεγάλη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα. Επίσης, αποτυπώνει την μαζική αποδοκιμασία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών για τις απόψεις και τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής αλλά και την ύπαρξη μιας σημαντικής μειοψηφίας που είτε ανοικτά συμφωνεί είτε ανέχεται τη δραστηριότητα αυτού του κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα, η εξάντληση της υπομονής και των αντοχών του εκλογικού σώματος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική αποτυπώνεται ανάγλυφα από το ότι η παρουσία της χώρας στη ζώνη του Ευρώ με κάθε τρόπο δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα: το 52% θεωρεί ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός της χώρας από το μνημόνιο ενώ το 77% δεν πιστεύει ότι η ακολουθούμενη σήμερα πολιτική θα οδηγήσει στην ανάπτυξη από το 2014. Ταυτόχρονα όμως, το 57% θεωρεί ότι η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι οι εκλογείς δεν έχουν πειστεί – σε πλειοψηφικό τουλάχιστον βαθμό – ότι υπάρχει αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση από την αντιπολίτευση.
Ως προς τα εκλογικά, η έρευνα καταγράφει σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (διαφορά 2.6%), ωστόσο η μεγάλη ρευστότητα καθιστά εξαιρετικά επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη αποτελέσματος πιθανών Βουλευτικών Εκλογών. Η αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν αποφάσισα, Λευκό/Άκυρο, Δεν θα ψηφίσω, ΔΞ/ΔΑ) ξεπερνάει το 33% και η κατανομή των αναποφάσιστων με βάση τη δήλωση τους («Μεταξύ ποιων κομμάτων θα λέγατε ότι είστε αναποφάσιστος/η;») δίνει αυξημένες ελπίδες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για βελτίωση των τελικών ποσοστών τους, με μεγάλο όμως βαθμό αβεβαιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει περίπου 10 μονάδες υψηλότερη συσπείρωση από τη Νέα Δημοκρατία (61% έναντι 52%) και εισπράττει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου 2012 (19%) και αξιοσημείωτο μέρος (απογοητευμένων;) ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (5%). Παρηγορητικό για το κυβερνών κόμμα το σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο κλασσικό ερώτημα της καταλληλότητας για την θέση του Πρωθυπουργού (41% έναντι 27%), αν και ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αποτυπώνει σταθερά τον νικητή των εκλογών, όπως έχει δείξει το παρελθόν.
Άφησα τελευταίο το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή. Καταρχήν, το μήνυμα στην Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών: το 77% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση ευθύνεται για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση τυχόν εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής, ενώ το 52% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων που υποστήριξαν στελέχη της Κυβερνητικής παράταξης. Παρότι η έρευνα καταγράφει την μαζική αποδοκιμασία και διαφωνία των εκλογέων για τις απόψεις (81% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με αυτές) και κυρίως τις ενέργειες (91% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με αυτές) της Χρυσής Αυγής, υπάρχει μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος που διαφωνεί με τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής (21%) και που δεν θεωρεί την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση (20%). Σε συνδυασμό με το – καθόλου ευκαταφρόνητο – 7.3% που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή στην πρόθεση ψήφου (που φθάνει το 9.7% με τις αναγωγές των αναποφασίστων), φαίνεται ότι δεν τελειώνει το φαινόμενο αυτό, όπως κάποιοι ίσως πίστεψαν, με μερικές συλλήψεις και φυλακίσεις. Μάλλον είναι πιο βαθιά τα πολιτικά – κοινωνικά αίτια που (εξακολουθούν να) τροφοδοτούν την Χρυσή Αυγή…
- Date:
- Category: Political Research