Nationwide Survey March 2014 TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 22 – 27 Μαρτίου 2014 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.012 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

To Ποτάμι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση: λεπτές ισορροπίες στην εκλογική αριθμητική!

Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, η εμφάνιση του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη (Το Ποτάμι) αλλά και η χαλαρότητα που χαρακτηρίζει την ψήφο σε τέτοιου είδους εκλογικές αναμετρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνουν νέα δεδομένα και να δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το πολιτικό μήνυμα που θα εκπεμφθεί.

Το Ποτάμι εμφανίζεται και καταγράφει θεαματικά υψηλά ποσοστά πρόθεσης ψήφου, τόσο ενόψει Ευρωεκλογών (9%) όσο και σε πιθανή συμμετοχή του σε Εθνικές Εκλογές (7%). Η δύναμή του δείχνει να οφείλεται στην σημαντική του διείσδυση στους ψηφοφόρους σχεδόν όλων των κομμάτων, εισπράττοντας όμως κυρίως από το χώρο της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και νέους ψηφοφόρους ή ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Διεισδύει – αν και σε μικρότερο βαθμό – και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΑΝΕΛ κτλ) αλλά η ισχυρή επιρροή του στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει τη δημοσκοπική εικόνα που καταγράφονταν πριν την εμφάνισή του. Αποτέλεσμα των παραπάνω «τριγωνικών» μετατοπίσεων είναι ο σημαντικός περιορισμός του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ (από τις 5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα στις περίπου 2 μονάδες σήμερα για ενδεχόμενες Βουλευτικές Εκλογές) και στην εξαφάνιση του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές (από πάνω από 3,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα). Παράλληλα, εντοπίζεται μια έντονη χαλάρωση της εκλογικής συσπείρωσης της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συσπειρώνει σήμερα (εν όψει των Ευρωεκλογών) λίγο κάτω από το 40% των ψηφοφόρων του και ταυτόχρονα το 37% των ψηφοφόρων του εμφανίζεται μετέωρο, παρά το ότι η πλειοψηφία τους θεωρούν τις εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα αναμέτρηση. Ίσως πάλι να παίζει σημαντικό ρόλο και η βεβαιότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα τους θα είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις τους στην παράσταση νίκης…

Με όλα αυτά το Κυβερνών κόμμα δείχνει να ευνοείται από την παρουσία του Ποταμιού και την χαλαρότητα της ψήφου: παρά το ότι και τα δικά του ποσοστά υποχωρούν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται ή εκμηδενίζεται και η προοπτική ενός ευνοϊκού εκλογικού αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές έρχεται πλέον πιο κοντά. Μάλιστα, η Κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται μάλλον πολύ ευχαριστημένη, καθώς την ίδια στιγμή το εκλογικό σώμα δεν δείχνει να συμφωνεί με την Κυβερνητική αισιοδοξία περί βελτίωσης της οικονομίας της χώρας και εξόδου από την κρίση, καθώς σε ποσοστό πάνω από 70% οι ψηφοφόροι διαφωνούν με τις εκτιμήσεις αυτές. Ακόμα και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα αμφισβητείται από το 70% των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί: περίπου 1 στους 3 ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο (34%), δείχνοντας ότι η απήχηση αυτής της θέσης της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη και σημαντικό μέρος των πολιτών θεωρεί ότι τα μνημόνια τελειώνουν. Είναι μια παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί και να αποτυπωθεί ως προς την εξέλιξή της, καθώς ο άξονας μνημόνιο – αντιμνημόνιο υπήρξε καθοριστικός στην στρατηγική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: ίσως είναι και ένα μήνυμα για την μετεξέλιξη και επικαιροποίηση της πολιτικής της στρατηγικής…

Αισθητά μειωμένα αλλά σημαντικά εξακολουθούν να είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ενώ αρκετά ενισχυμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του ΚΚΕ. Η Ελιά, δεν δείχνει να διευρύνει το πεδίο εκλογικής επιρροής που είχε το ΠΑΣΟΚ, ενώ μάχη για την κοινοβουλευτική επιβίωση δίνει η ΔΗΜΑΡ.