Nationwide Survey February 2014 TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2014  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, η ρευστότητα ψηλά!

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (είτε αφορά σε Εθνικές Εκλογές είτε σε Ευρωεκλογές) παραμένει σαφές και σταθερό, ωστόσο σημαντικό μέρος (που κυμαίνεται από 25% μέχρι 35% ανάλογα με την εκλογική αναμέτρηση) του εκλογικού σώματος δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις του, κάτι που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, όχι μόνο για τον νικητή της αναμέτρησης αλλά και για τις επιδόσεις όλων των κομμάτων. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα βασικά σημεία που προκύπτουν από την μέτρηση αυτή:

  • Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις αμφιλεγόμενες χρηματοδοτήσεις ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έχουν οδηγήσει το ένα τρίτο της κοινής γνώμης να απαιτεί την κατάργηση κάθε δημόσιας χρηματοδότησης προς τις ΜΚΟ. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία (61%) ζητάει να συνεχιστεί η δημόσια χρηματοδότηση των ΜΚΟ, μόνο όμως μετά από τον έλεγχό τους. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αναγνωρίζει μεν την προσφορά ορισμένων ΜΚΟ στην κοινωνική ζωή της χώρας, ταυτόχρονα όμως ζητάει μεγαλύτερο έλεγχο των χρηματοδοτήσεων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ στο μέλλον.
  • Η αναταραχή στο χώρο της Υγείας με τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφήνει την αίσθηση στο κοινό ότι η περίθαλψη μετά την εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα γίνει χειρότερη. Αυτό δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%), ενώ μόνο ένας στους τέσσερις περίπου (26%) περιμένει ότι θα υπάρξει βελτίωση στην παρεχόμενη περίθαλψη μετά τις αλλαγές αυτές.
  • Απαισιοδοξία επικρατεί στο εκλογικό σώμα σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές της για το θέμα του χρέους: η πλειοψηφία δηλώνει (και μάλιστα αυθόρμητα) ότι καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει καλό αποτέλεσμα σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση, ενώ είναι σχεδόν μοιρασμένοι όσοι θεωρούν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα φέρει μια Κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η τάση που επιθυμεί τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο με κάθε τρόπο έναντι της εξασφάλισης της παρουσίας της χώρας στην Ευρωζώνη με κάθε τρόπο. Πέντε μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2013 το ποσοστό όσων ζητούσαν από την Κυβέρνηση την εξασφάλιση της παρουσίας της χώρας στην Ευρωζώνη με κάθε τρόπο έφτανε στο 35% ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στο 27%.
  • Περίπου το μισό εκλογικό σώμα (48%) δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές με στόχο να διαμαρτυρηθεί στην Κυβέρνηση (33%) ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (15%). Ενισχύεται, ωστόσο, ελαφρά η τάση στήριξης στην Κυβέρνηση (από το 7% τον προηγούμενο μήνα στο 13% σήμερα). Να σημειωθεί ότι τα πρόσωπα του Ευρωψηδελτίου δηλώνονται ως κύριο κριτήριο ψήφου μόνο από το 16% του εκλογικού σώματος, ποσοστό μικρό μεν αλλά ίσως κρίσιμο σε μια «σφιχτή» εκλογική αναμέτρηση.
  • Η καθιέρωση της εκλογής των Ευρωβουλευτών με σταυρό έναντι της λίστας που ισχύει σήμερα θεωρείται θετικό μέτρο από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, οι οποίοι επιπλέον το θεωρούν δίκαιο για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ότι η υιοθέτηση του μέτρου αυτού κρύβει κομματική σκοπιμότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης.
  • Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στον κατεξοχήν εκλογικό δείκτη, στην πρόθεση ψήφου, παγιώνεται γύρω από τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε ότι αφορά τις Εθνικές Εκλογές, ενώ είναι ελαφρά μικρότερο στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Γενικά, εμφανίζεται σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές και ταυτόχρονα σημαντικά αυξημένη αδιευκρίνιστη ψήφος (35,2% έναντι 24,9%). Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται και πάλι με αυξημένα ποσοστά, ενδεχομένως λόγω της αμφιλεγόμενης εξέλιξης των δικαστικών εκκρεμοτήτων των στελεχών της και της επιφύλαξης που διατυπώνεται από διάφορες πλευρές σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διώξεων. Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται σε πολύ οριακό σημείο σε σχέση με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, τόσο σε Εθνικό όσο και – κυρίως – σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός και είναι το ισχυρό χαρτί της Κυβερνητικής παράταξης στο δρόμο για τις κάλπες του Μαΐου. Στα θετικά για την Κυβέρνηση και ότι πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθούν να μην επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.