The Greeks Facing the Coronavirus
Ο κίνδυνος για την υγεία των δικών τους ανθρώπων από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς και οι επιπτώσεις στα οικονομικά τους από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της, ανησυχούν τους Έλληνες περισσότερο από ότι τους ανησυχεί ο κίνδυνος για τη δική τους υγεία. Πιο συγκεκριμένα, έντονη ανησυχία για την υγεία των δικών τους εκφράζει το 88% και για τα οικονομικά του νοικοκυριού το 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό έντονης ανησυχίας για την υγεία τους είναι υψηλό μεν (69%) αλλά σαφώς χαμηλότερο.
Ανησυχία (58%), ανασφάλεια (43%) και φόβος (30%) είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν στον πληθυσμό της χώρας σήμερα, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, ενώ ελπίδα και αισιοδοξία εκφράζει μόλις ένα μικρό μέρος των ερωτηθέντων (17% και 13% αντίστοιχα).
Η επόμενη μέρα φαίνεται ότι δεν θα είναι η ίδια και, σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της φυσιολογικής κοινωνικής συμπεριφοράς θα αργήσει: 6 στους 10 δηλώνουν ότι και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, θα παραμείνουν πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις κοινωνικές του επαφές, ενώ 1 στους 6 δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις, 1 στους 5 δηλώνουν ότι η κοινωνική τους ζωή και συμπεριφορά θα επιστρέψει στην προ της επιδημίας του κορωνοϊού κατάσταση.
Αρκετή συζήτηση έχει διεξαχθεί, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με διάφορες θεωρίες και υποθέσεις για την επιδημία του κορωνοϊού και η στάση των πολιτών απέναντι σ’ αυτές έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, περίπου οι μισοί Έλληνες (51%) θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε από ανθρώπους σε κάποιο εργαστήριο, ενώ το 44% θεωρούν ότι υπάρχουν ήδη φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά δεν παρέχονται ακόμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες για λόγους μεγιστοποίησης του κέρδους. Τέλος, το 13% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι πλαστή και δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος.
Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε σχέση με την ενημέρωση που παρέχουν τα ΜΜΕ σε σχέση με την επιδημία του κορωνοϊού: το 51% θεωρούν ότι η εικόνα που δίνεται από τα ΜΜΕ είναι υπερβολική και η κατάσταση εμφανίζεται πιο δραματική από ότι είναι στην πραγματικότητα, ενώ το 43% θεωρούν την παρεχόμενη ενημέρωση αντικειμενική και ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.
Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης
Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis
- Date:
- Category: Specialized Topics