Nationwide study May 2015 SBC TV
H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για τον ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό sbc tv, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 5 – 6 Μαΐου 2015 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.036 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.
Περί “κόκκινων” γραμμών
Με αφορμή την έρευνα της Palmos Analysis της 5ης και 6ης Μαϊου για το SBC TV και την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ένα μικρό σχόλιο για ένα σημείο που ενδεχομένως πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής:
α) Είναι προφανές ότι η διατύπωση του ερωτήματος, διαμορφώνει και τις απαντήσεις (ποσοτικά και ποιοτικά). Συνεπώς, όταν τίθεται το ερώτημα: “Εσείς προσωπικά, θεωρείτε ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η Κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει ή όχι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων;”, οι απαντήσεις είναι συντριπτικά υπέρ του να μην υποχωρήσει (70%).
Αν το ίδιο ερώτημα είχε την εξής μορφή: “Εσείς προσωπικά, θεωρείτε ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε περίπτωση ρήξης για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει ή όχι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων;”, η αίσθησή μου (με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας) είναι ότι η αναλογία των απαντήσεων– υπέρ της μη υποχώρησης– θα ήταν σημαντικά μικρότερη…
β) Ένα άλλο στοιχείο, που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι, όταν τέτοιου είδους ερωτήματα τίθενται μεμονωμένα (δηλαδή ανά μέτρο ή τομέα διαπραγμάτευσης), οι απαντήσεις είναι λογικό να είναι σχεδόν παντού υπέρ της μη υποχώρησης και, μάλιστα, συνήθως με μεγάλα ποσοστά. Ωστόσο, και καθώς η ρεαλιστική προσέγγιση – την οποία έχει ο μέσος πολίτης – λέει ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν θα τα πετύχεις όλα, αλλά μόνο ένα μέρος αυτών που επιδιώκεις (και όσο μεγαλύτερο μέρος πετύχεις, τόσο πιο πετυχημένη θα θεωρηθεί η διαπραγμάτευση), η ορθότερη προσέγγιση για να υπάρχει μια σαφής εικόνα των προτεραιοτήτων και των “κόκκινων γραμμών” των πολιτών φαίνεται, όταν τεθούν όλα τα μέτρα ή οι τομείς της διαπραγμάτευσης και ζητείται από τους ερωτώμενους να ιεραρχήσουν τις “κόκκινες γραμμές”, δηλαδή ουσιαστικά να καταγράψουν τι θα θεωρούσαν καλύτερο ή χειρότερο αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης.
Εκεί π.χ. βλέπει κανείς ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται ως βασική κόκκινη γραμμή από το 19% των ερωτηθέντων (η δυνατότητα που δόθηκε ήταν μέχρι τρεις επιλογές) και βρίσκεται πολύ πίσω από θέματα, όπως η περικοπή των κύριων συντάξεων (44%), η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (30%), η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (26%), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (23%), η μη καθιέρωση του αφορολόγητου των 12. 000 ευρώ (22%), καθώς και η μη καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους (20%).
γ) Η επιλογή των ομαδικών απολύσεων είναι τυχαίο παράδειγμα και γι΄αυτό το λόγο θα αναφερθώ και σε άλλα δύο μέτρα που “μετρήθηκαν”:
Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων (στη μεμονωμένη αναφορά) η μη υποχώρηση συγκέντρωσε 63%, αλλά όταν τέθηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα στη διαδικασία ιεράρχησης, βρέθηκε στην 12η θέση, με 7%…
Επίσης, το θέμα της αύξησης κάποιων συντελεστών του ΦΠΑ, σε πρόσφατη μέτρηση της MRB της 9/5/2015 (με μεμονωμένη αναφορά), το 91,7% δηλώνουν ότι δεν θα δέχονταν αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ στη συγκριτική ερώτηση ιεράρχησης, η αύξηση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ τοποθετείται μόλις στην 13η και τελευταία θέση μεταξύ των μέτρων που τέθηκαν στο ερώτημα, με 6%.
Με δεδομένο δε ότι η πλειοψηφία, αφενός προεξοφλεί ότι θα υπάρξει συμφωνία (75%) και αφετέρου, θεωρούν ότι η ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι καλύτερη από μια συμφωνία που θα πετύχαινε η ΝΔ (60%), είναι πλέον σαφές ότι η προσοχή στη διαπραγμάτευση πρέπει να εντοπιστεί στις “κόκκινες” γραμμές που προκύπτουν από τη συγκριτική παράθεση των πιθανών μέτρων μιας συμφωνίας. Και είναι σαφές ότι οι “κόκκινες” γραμμές των πολιτών δεν είναι πάντοτε αντίστοιχες με τις “κόκκινες” γραμμές που προκύπτουν από εσωκομματικές ή ιδεολογικές πλατφόρμες…
- Date:
- Category: Political Research