National Survey May 2018 TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 22 – 25 Μαΐου 2018 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Μπροστά στο κρίσιμο τρίμηνο

 

Η ακατάσχετη εκλογολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος και οι δηλώσεις πανταχόθεν για τον πιθανό χρόνο της επόμενης Εθνικής εκλογικής αναμέτρησης, έφεραν ένα μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα: τον σαφή περιορισμό της απροσδιόριστης ψήφου και ειδικότερα του ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Η πόλωση των ημερών και το κλίμα προεκλογικής περιόδου ευνόησαν κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει ελαφρά τη διαφορά που τον χωρίζει δημοσκοπικά από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η λεγόμενη «μετέωρη ψήφος», το άθροισμα δηλαδή όσων δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς αφορά στο 1/3 του εκλογικού σώματος, ποσοστό ικανό να ανατρέψει κάθε τρέχον αποτέλεσμα, κάθε εκτίμηση εκλογικής επιρροής, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Η ισορροπία που έχει διαμορφωθεί δημοσκοπικά είναι μάλλον εύθραυστη και οι εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα στο επόμενο τρίμηνο είναι ικανές να μεταβάλουν ριζικά το σκηνικό. Η επικείμενη έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο και η συμφωνία για την επόμενη μέρα και την ρύθμιση του χρέους της χώρας, οδηγούν σε μείωση της απαισιοδοξίας, καθώς ένα αυξημένο ποσοστό του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού θα ανακάμψουν σταδιακά ή στην χειρότερη περίπτωση θα παραμείνουν στάσιμα, ενώ το ποσοστό όσων προβλέπουν χειρότερες μέρες είναι πλέον μειοψηφικό. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρούν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, την αναστολή των μέτρων της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη διετία. Τυχόν θετικές εξελίξεις στα παραπάνω μέτωπα αλλά και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μπορούν να δώσουν σημαντικούς πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να βλέπει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του το 2015 να τροφοδοτούν τη δεξαμενή των αναποφασίστων και της απορριπτικής ψήφου. Στην αντίθετη περίπτωση η διαφορά υπέρ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που καταγράφεται στα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, μπορεί να σταθεροποιηθεί ή και να εκτοξευθεί, φέρνοντας την ΝΔ πιο κοντά στην αυτοδυναμία. Η δυσκολία για την Κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται στο ότι μάλλον θα πρέπει να πετύχει το «τρία στα τρία», δηλαδή να φέρει θετικά αποτελέσματα και στη ρύθμιση του χρέους και στην αναβολή ή και αναστολή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο αλλά και στο θέμα της συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων. Έτσι μόνο μπορεί να ελπίζει ότι όχι μόνο θα πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της να την ξαναεμπιστευτούν αλλά και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της, που γλυκοκοιτάζουν την αποχή και το λευκό, να της δώσουν άλλη μια ευκαιρία.

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, μάλλον πρέπει απλά να αποφύγει τις «γκάφες» και τα αχρείαστα λάθη. Με τη συσπείρωσή της ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, τις διαρροές της πολύ μικρές ακόμα και στα μικρότερα κόμματα στα δεξιά της και τους αναποφάσιστους να προέρχονται κυρίως από τον διεκδικήσιμο από πολλούς χώρο του κέντρου, μάλλον πρέπει να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή, κεντροδεξιά προσέγγιση στη ρητορική της: μόνο έτσι μπορεί να «ξεταβανιάσει» από το 30%-35% που κινείται εδώ και πολύ καιρό δημοσκοπικά.