Πανελλαδική Έρευνα Απρίλιος 2014 TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 28 Απριλίου – 1 Μαϊου 2014  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Ευρωεκλογές: η μάχη φουντώνει και η πόλωση επανέρχεται

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και το πολιτικό σκηνικό μόνο σταθερό και παγιωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Απρίλιος αποδείχθηκε μήνας ανατροπών και αναταραχής για το πολιτικό περιβάλλον: η πορεία του Ποταμιού, η υπόθεση Μπαλτάκου αλλά και η διαμάχη για το μέλλον της οικονομίας και την έξοδο ή όχι από τα μνημόνια, έφεραν σημαντικές ανατροπές και διαφοροποιήσεις στη δημοσκοπική εικόνα των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επανακάμπτει και να αποσπά μια σαφή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία αλλά, ταυτόχρονα, δεν δείχνει να έχει το πολιτικό πλεονέκτημα που θα καθιστούσε ασφαλή και μη αναστρέψιμη τη νίκη του στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και στις πιο μακρινές Εθνικές Εκλογές.

Η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ανοίγει στις 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την ισοπαλία της προηγούμενης μέτρησης του Μαρτίου. Ωστόσο, το 61% των ψηφοφόρων (και σημαντικό μέρος (28%) των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!) θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκάθαρη πρόταση για τη Χώρα και το Ευρώ, ενώ η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να πείσει το 42% του εκλογικού σώματος (από 34% τον προηγούμενο μήνα) ότι δε θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, κάτι το οποίο ισχυρίζεται μετ’ επιτάσεως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, αφενός η υπόθεση Μπαλτάκου (για την οποία το 53% θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες στον Πρωθυπουργό) και αφετέρου η ισχυρή τάση για αλλαγή της Κυβερνητικής πολιτικής, συσπείρωσαν σημαντικό μέρος των αντικυβερνητικών ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν τη συμπίεση των ποσοστών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο δρόμο για τις Ευρωκάλπες. Το Ποτάμι, μετά τα θεαματικά υψηλά ποσοστά πρόθεσης ψήφου με τα οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζει κάμψη και δε δείχνει να διατηρεί την αρχική δυναμική, ωστόσο καταγράφεται κοντά στο 7% στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές και δίνει μάχη για την τρίτη θέση με την – αξιοσημείωτα ανθεκτική – Χρυσή Αυγή. Η Ελιά δεν απέκτησε τη δυναμική που ανέμεναν οι ιδρυτές της και κινδυνεύει με ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, επηρεασμένη και από τις διαμάχες στο εσωτερικό του κύριου πόλου της, το ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπιέζονται λόγω της διαφαινόμενης πόλωσης ενόψει των Ευρωεκλογών και η ανάδειξη των Ευρωεκλογών σε σταθμό για το μέλλον της χώρας τόσο – και κυρίως – από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Κυβέρνηση (που θέτει θέμα σταθερότητας στη Χώρα ανάλογα με το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης), «στριμώχνει» εκλογικά τα μικρότερα κόμματα μεταξύ των συμπληγάδων των δύο κύριων πόλων του πολιτικού συστήματος.

Οι Ευρωεκλογές δείχνουν να κινητοποιούν τους πολίτες καθώς περίπου το 70% (πάνω από 2 στους 3) θεωρούν ότι οι κάλπες αυτές είναι «Πολύ» (37%) ή «Αρκετά» (33%) σημαντικές, γι’ αυτό άλλωστε και 8 στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Με την επιφύλαξη βέβαια ότι ενδεχομένως σημαντικό μέρος όσων σκοπεύουν να απέχουν στις Ευρωεκλογές δεν απαντούν και στις δημοσκοπήσεις…

Κρίσιμο για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των Ευρωεκλογών είναι και ότι το 46% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οδηγήσει άμεσα στη διεξαγωγή Βουλευτικών Εκλογών. Αυτό ίσως και να εξηγεί τη συσπείρωση των «αντικυβερνητικών» ψηφοφόρων γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοσκοπική συμπίεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ενδεχομένως να θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τις πιθανότητες Κυβερνητικής αλλαγής σε σχέση με το να ψήφιζαν κάποιο μικρότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα.  Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ακόμα και μετά την πιθανή κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δείχνει να δίνει μάχη για να πετύχει την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.