Πανελλαδική Έρευνα Μάιος 2014 (Μέρος Α) TVXS

H Palmos Analysis διενήργησε πανελλαδική έρευνα για την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, με ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα και την καταγραφή των εκλογικών τάσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα από 12 – 15 Μαΐου 2014  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 ατόμων άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Ευρωεκλογές: σκηνικό Βουλευτικών Εκλογών

Μια εβδομάδα σχεδόν πριν από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και η μάχη δείχνει να αποκτά χαρακτηριστικά Εθνικών Εκλογών: το δίλλημα που έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς, η προεκλογική τακτική του Πρωθυπουργού που θέτει θέμα σταθερότητας για τη χώρα και την οικονομία ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών και η από καιρό θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα περί δημοψηφισματικού για την Κυβέρνηση χαρακτήρα των Ευρωεκλογών, δημιουργούν σκηνικό Εθνικών Εκλογών και όχι Ευρωεκλογών (με την χαλαρή ψήφο που συνήθως συνοδεύει τέτοιου τύπου εκλογικές αναμετρήσεις).  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ενίσχυση σχεδόν όλων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής) και η συμπίεση των ποσοστών των εκτός Κοινοβουλίου κομμάτων, πάντα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Απριλίου.

Η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ανοίγει περαιτέρω στις 5 ποσοστιαίες μονάδες (από 3,4 στην προηγούμενη μέτρηση). Από την ανάλυση των απαντήσεων στις ερωτήσεις πολιτικού ενδιαφέροντος προκύπτει ότι η Κυβέρνηση απευθύνεται αυτή τη στιγμή σε μια δεξαμενή που φτάνει περίπου στο 40% – 45% του εκλογικού σώματος: το 40% θεωρεί ότι η οικονομία θα κινδυνέψει από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, το 46% θεωρεί ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές θα φέρει πολιτική αστάθεια στη χώρα, το 39% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαθέτει μάλλον μεγαλύτερο ακροατήριο: το 48% δεν θεωρεί ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές θα φέρει πολιτική αστάθεια στη χώρα, το 50% δεν θεωρεί ότι η οικονομία θα κινδυνέψει από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και το 48% πιστεύει ότι μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ίσως καλύτερη (και πάντως όχι χειρότερη) από μια Κυβέρνηση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η μάχη, λοιπόν, φαίνεται ότι θα κριθεί γύρω από την αξιοποίηση αυτών των «δεξαμενών» ψηφοφόρων και από το βαθμό συσπείρωσης που θα επιτύχει το κάθε κόμμα στην πορεία προς την Ευρωκάλπη.

Οι Ευρωεκλογές δείχνουν να κινητοποιούν τους πολίτες καθώς περίπου το 74% (περίπου 3 στους 4) θεωρούν ότι οι κάλπες αυτές είναι «Πολύ» (31%) ή «Αρκετά» (43%) σημαντικές, γι’ αυτό άλλωστε και πάνω από 8 στους 10 ερωτώμενους (85%) δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Με την επιφύλαξη βέβαια και πάλι, ότι ενδεχομένως σημαντικό μέρος όσων σκοπεύουν να απέχουν στις Ευρωεκλογές δεν απαντούν και στις δημοσκοπήσεις…